Tarihçe 19 Ağustos 2020, 01:33
VİLAYET
Köyümüzün Tarihçisi olarak bilinen birkaç kişiden biri olan rahmetli
Burhan ÇİFTÇİ
nin babası, İstiklal Gazisi Memiş Onbaşı dan dinleyerek, oğlu Cavit ÇİFTÇİ ye sözlü olarak aktardığına göre;
İtilaf Devletleri, Mondros Mütarekesi sonrası Osmanlı topraklarını işgal etmeye başlamışlar ve aynı zamanda da kontrol subayları/temsilcileri aracılığıyla mütarekenin uygulanmasını sağlamaya/denetlemeye çalışmışlardı. Osmanlı ülkesindeki bütün demiryolu hatlarının kontrolünden sorumluydular. Ayrıca, Osmanlı ordusunun terhis işlerini de denetliyorlardı. Osmanlı Ordusu terhis edilmiş, askerler evlerine gönderilmişti.
İlerleyen dönemde Kuva-yı Milliye’nin asker ihtiyacı, Tümen bölgesini oluşturan Milli Heyetler vasıtasıyla cephe komutanlığının göstereceği lüzum üzerine askerlik şubeleri defterlerine bakılarak yürütülüyor du. Bu işlerin daha düzenli şekilde yapılması için 6 Ağustos 1919’da I. Nazilli Kongresi, 19 Eylül 1919’da II. Nazilli Kongresi toplandı. 1884-1898 doğumlu asker için mecburi askerlik tatbik edilmiş, bunun aşağısı ve üstü gönüllü ve maaşlı olarak askere alınmıştı. Gönüllü ve milli asker her üç ayda mahallelerinden gönderilen diğerleriyle tebdil edilmek suretiyle düzene konuldu. Yedek subaylar hakkında da böyle muamele yapıldı. Mecburi hizmete tabi olanlar başlangıçta 50, sonra 100 ve daha sonra 300 lira mukabilinde askerlikten muaf tutuldular.
Bu; Askere alma işlemlerinden birinde; Akdoğan Köyü askerlerinin çokluğu, sınıfları ve rütbeleri Heyet Başkanının dikkatini çekmiş olmalı ki;
Askerlik Şube Reisine dönerek, askerlerin de duyacağı bir sesle;
“-Reis Bey Bu Akdoğan VİLAYET mi?” Demiş.
Bu olaydan sonra Eğirdir köyleri arasında; Akdoğan VİLAYET olarak anılır olmuş.
..